Objavljeno 28.11.2010 godine

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 2010



Prvog dana u mjesecu prosincu različitim aktivnostima obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Javnost se podsjeća na HIV/AIDS-a i sve ljude širom svijeta koji boluju od te bolesti.

Zahvaljujući intenzivnim, kontinuiranim i sustavnim mjerama, Hrvatska spada u zemlje s niskom razinom infekcije HIV-om te relativno mali brojem oboljelih od AIDS-a.

U Hrvatskoj su do sada registrirane 846 osobe oboljele od HIV-a, 319 osoba oboljelo je od AIDS-a, a 176 je osoba umrla. U 2009. godini, do kraja listopada, ustanovljeno je 47 novih slučajeva, među kojima još uvijek dominira homoseksualni put prijenos

Broj oboljelih u Hrvatskoj 2009 godine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj su od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, do 2009 god. registrirano je 792 (u 2008 732), osobe oboljele od HIV-a, 301 (u 2008god. 288) osoba je oboljelo od AIDS-a, a 169 osoba je umrlo (podaci Registra za HIV/AIDS za Hrvatsku). .

U 2009. godini do kraja listopada, ustanovljeno je 47 novih slučajeva, među kojima još uvijek dominira homoseksualni put prijenosa. Premda Hrvatski zavod za javno zdravstvo Zagreb istice kako se Hrvatska još uvijek ne ubraja u zemlje u kojima je velik broj zaraženih HIV-om, u Hrvatskim udrugama koje se bave osobama koje su oboljele od HIV-a ističu kako broj oboljelih konstantno raste, svake godine do 60 novo zaraženih osoba virusom HIV-a.

Broj oboljelih u Hrvatskoj 2010 godine.

U 2010 godini prevalencija zaraze HIV-om u Republici Hrvatskoj i dalje je prilično niska i stabilna, te prema podacima Registra za AIDS, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa HIV-om danas normalno živi i radi više od 670 građana/stanovnika RH U proteklih 25 godine u Hrvatskoj je registrirano 846 osoba sa HIV infekcijom, od kojih je 319 razvilo AIDS bolest, a preminulo je 176 osoba.

Međutim, globalna tranzicija i kriza kroz koji svijet intenzivno prolazi i u ovom segmentu nalažu realni oprez od mogućnosti epidemijske eksplozije. Stoga je potrebno kontinuirano osiguravati praćenje i razvoj situacije te sukladno tome evaluirati postignuto s ciljem kontinuiranog jačanja nacionalnog odgovora.

Broj oboljelih u Hrvatskoj konstantno raste

Godišnje se broj oboljelih osoba poveća za 10%", kazao je Hrvatski zavof za javno zdravstvo zagreb i dodao kako se najveći broj novih slučajeva otkriva u dobnoj skupini od 20 do 49 godina, što ukazuje na nedovoljnu informiranost i upućenost u problem HIV-a u seksualno najaktivnijoj populaciji. Upravo zbog toga, u Hrvatskoj se konstantno pokušava podići svijest o nužnosti testiranja, ali i podizanja svijesti o samoj bolesti i rizicima.